prawdziwa włoska pizza w Krakowie

Kraków- nie jedynie zabytki, lecz też wyśmienita kuchnia
Kraków to z pewnością jedno z najpiękniejszych oraz w najwyższym stopniu bogatych w tradycję krajowych miast – nie da się kłócić z tym stwierdzeniem. Niemniej jednak stolica Małopolski to nie jedynie Wawel oraz piękne zabytki – to także sztuka kulinarna oraz regionalne dania oraz produkty, z jakich słynie Kraków. Duża grupa turystów zdaje się nie pamiętać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, albowiem krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, głównie, gdy gra toczy się o dania i regionalne produkty.

dobra restauracja w Krakowie

   

Regionalne produkty z Krakowa
Nie byłoby kuchni bez perfekcyjnych towarów. Kraków słynie przede wszystkim z oszałamiającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Ogromnym powodzeniem cieszy się też masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te towary w wielu przypadkach tworzą podstawy regionalnych dań kuchni Krakowskiej.

Kuchnia Krakowa – lokalne dania i potrawy
Chociaż kuchni Krakowa obfituje w ogrom wybornych regionalnych składników – turyści zazwyczaj szukają gotowych dań, które za pomocą doznań kubków smakowych przedstawią tradycję kulinarną stolicy Małopolski. I tu Kraków nie ma powodów do wstydu. Degustatorzy dań mięsnych mogą pokusić się o skosztowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej czy jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Potrawy rybne to tudzież karp w zalewie octowej lub karp zatorski wędzony. Adoratorowie zup muszą skosztować żurek po krakowsku lub ewentualnie barszcz czerwony krakowski.
Jakkolwiek to, z czego w najwyższym stopniu słynie Kraków w Polsce oraz na całym globie to nie danie główne, zupa lub przystawka – to przysmak, który wolno traktować jako zwykły przysmak. Mowa naturalnie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o obrysie koła. Wyróżniają go również reprezentatywne sploty, jakie wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki muszą posiadać średnicę między 12 a 17 centymetrów oraz ważyć do 120 gramów. W większości wypadków obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem lub ewentualnie kompozycją suszonych ziół.
Mniej kultowym, chociaż także uznawanym za regionalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, wypiekane na bazie zakwasu żytniego. Pokrywa chleba pokryta jest otrębami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać również po swoistych pęknięciach i grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/kariera/   
Jak dostrzega się, Kraków stoi nie tylko Wawelem i Sukiennicami – to także raj dla smakoszy, jacy poszukują oryginalnych, polskich regionalnych kuchni oraz produktów, za pomocą których mogą o dużo prawidłowiej poznać Kraków oraz jego okolice.