Świetna włoska kuchnia
Masz ochotę dobrze zjeść? Wśród licznych możliwości, które oferuje kuchnia europejska na szczególną uwagę zasługuje włoska kuchnia. Dlaczego? Otóż z tego powodu, że kuchnia włoska to mnogość smaków, kolorów i spora porcja składników odżywczych.
Typowe włoskie przyprawy
Polakom włoska restauracja, kojarzy się prawie zawsze z pizzą i makaronem i ewentualnie z owocami morza. Podczas gdy włoska sztuka kulinarna to również takie przysmaki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Popularne potrawy włoskie
Makarony są podstawą włoskiej kuchni. We Włoszech przyrządza się makarony w dziesiątkach form. W zasadzie trudno wymyśleć produkty których nie da się dodać do tej potrawy. Co zjeść w Krakowie Ryby, różne rodzaje mięs, np. wieprzowe czy dziczyzna i przeróżne warzywa, powodują, że makarony nie mogą się znudzić.
Następną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech tylko z Grecji. Znana jest jednak jako włoska potrawa. Dobra pizza włoska powinna mieć cienkie ciasto i mała ilość składników. Najprostsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety ogromna ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli chcesz być „fit”.
Włoskie dania to znacznie więcej niż jedynie pizza i pasta. To też lasagne, tortellini, minestrone i szeroki wybór słodyczy – takich jak tiramisu czy panettone. Będąc we włoskiej restauracji nie warto zapominać o winie czy o pełnych aromatu serach- gorgonzoli, mozarelli lub grana padano.
Zobacz film